Termoform ısıyla form verme manasına gelir. İmalat sanayideki karşılığı ise levha halindeki plastiğin ısıtılarak şekillendirilmesidir. Termoplastik levhaların şekillendirilmesinde uygulanır. Makina üzerine tutturulan ve yumuşama noktasına kadar ısıtılan plastik levhaya, vakum yöntemiyle istenilen şeklin verilmesi esasına dayanır. Levha yumuşayıncaya kadar fakat erimeyecek şekilde ısıtılır. Kalıp boşluğundaki hava emilerek vakum elde edilir. Atmosfer basıncı, ısıtılmış levhaya bastırarak onun kalıbın şeklini almasına sebep olur. Levha soğuyup sertleşinceye kadar vakum uygulanır. Biçimlendirilen parçalar kalıptan alınarak düzeltilir.
Termoform, sıcak şekillendirme ya da vakum plastik; kısaca, ekstruder levha hattından istenen ebatlarda çıkan levhanın, rezistanslar aracılığıyla ısıtıldıktan sonra kalıpların üzerine vakumlanarak şekillendirilmesi yöntemidir.
Enjeksiyon plastiğe göre, üretim ve kullanım açısından iyi ya da kötü yönleri bulunmaktadır. Vakum plastik yöntemiyle üretilen parçalar genelde büyük parçalar olmakla birlikte, üçüncü boyuttaki derin girinti ve çıkıntıları çok kapsamamaktadır. Şöyle ki, vakum kalıplarında, kalıp zemininin, makina tablosuna oturması gerekliliğinden ötürü, kalıbın altına yapacağınız bir ilave, gereksiz olacaktır.
Enjeksiyon plastikte olan bazı klips benzeri tutucular, vakum plastikte daha sonradan farklı yöntemlerde montaj edilebilir.Bunun yanında vakum kalıpları, enjeksiyon kalıplarına göre daha az karmaşıktır.
Levha yumuşayıncaya kadar fakat erimeyecek şekilde ısıtılır. Kalıp boşluğundaki hava emilerek vakum elde edilir. Atmosfer basıncı, ısıtılmış levhaya bastırarak onun kalıbın şeklini almasına sebep olur. Levha soğuyup sertleşinceye kadar vakum uygulanır. Biçimlendirilen parçalar kalıptan alınarak düzeltilir.
Thermoform sözlük anlamı olarak sıcak şekillendirme manasına gelmektedir. Türkiyede vakum plastik , plastik vakum, termoform adlarıyla anılmaktadır.
Örnek termoform stant çalışması.